Recent Posts

Friday, October 30, 2009

World Largest Smoke Sauna


Jätkänkämppä Lumber Jack Lodge which just two miles from our apartment is the biggest smoke sauna in the world as they said.

There are different types of saunas, but the smoke sauna is the original and, some say, the best. This, the largest in the world (although few other countries have made an attempt on the record), is a memorable and sociable experience that draws both locals and visitors.

The lakeside Jätkänkämppä sauna is at a former loggers' camp near the Rauhalahti Tourist Centre. The 60-person, mixed sauna (record capacity is 103 people) is heated a full 24 hours in advance with a big wood fire, hence the name 'smoke sauna'. Guests are given towels to wear but bring a swimsuit for a dip in the lake. The technique is to sweat it out for a while, cool off in the lake, then repeat the process several times - devoted sauna-goers do so even when the lake is covered with ice. Then buy a beer from the friendly attendant and relax, looking over the lake in a Nordic peace -dari Lonely Planet







Semasa keluar berjalan-jalan ke kawasan hotel Rauhalahti semalam sempatlah meninjau sauna Jätkänkämppä. Nampak memang tradisional ala-ala rumah kayu balak zaman dahulu kala.

Sauna dengan orang Finland tak dapat dipisahkan. Di sini beristirahat di sauna dijadikan satu gaya hidup lebih-lebih lagi waktu winter yang membeku. Keistimewaan sauna di Jätkänkämppä ialah pengunjung dapat berendam di dalam air tasik berhampiran dengan tempat sauna. Di sini cara bersauna ialah duduk memanaskan badan di dalam sauna selama 30 hingga 40 minit dan kemudian terus terjun dalam tasik yang sangat sejuk itu. Kemudian ulang langkah yang sama dua tiga kali sampai perut lapar. :)

Bagi yang tak segan bolehlah buka baju dan seluar macam orang Finnish yang lain di dalam sauna dan tanpa segan terus terjun dalam tasik lepas sauna dengan tak berpakaian juga. Lapis muda di Finnish dah banyak yang pakai swimsuit di sauna sekarang. :)

5 comments:

Lady of Leisure said...

wahh.. best nya sauna, org kata boleh kuruskan badan jugak...
:)
lepaskeluar dari sauna, badan ringanje kan..

lala said...

looks interesting. Dah terasa NAAAAK sangat pegi Finland. Nak rasa winter kat Finland. Orang kata best. :P
but..
tak paham satu benda pun bahasa Finnish ni. kang camne. hehe.

MrMrsFaiz said...

Lady,
Dengar-dengar macam tu lah. Orang kata sauna dapat sihatkan badan. Kami sauna di apartment. Segan juga nak bersauna ramai-ramai dengan orang Finnish.

MrMrsFaiz said...

Lala,
Hehe cepat ajak mak dan ayah meronda ke Finland. Try check KLM Airlines mungkin dapat tiket murah. :)

Drama Mama said...

wahhh menarik ya. bersauna untuk panaskan badan then terjun in the cold lake eh...pelik plak hehe

Post a Comment